С ново задължително устройство ще трябва да оборудваме колите си

Новото задължително устройство, което трябва да бъде инсталирано във всички нови автомобили от 7 юли 2024 г., е камера за наблюдение на водача. Тя ще трябва да засича моменти на невнимание или сънливост на водача, като уведомява шофьора със звукови сигнали, ако забележи, че той отмества погледа си от пътя за дълъг период от време.

Това ново правило е част от регулаторната рамка GSR2 за повишаване на безопасността по пътищата и е наложено с цел да се намали броят на пътните произшествия, причинени от невнимателни или уморени водачи. Производителите на автомобили ще трябва да вграждат тази камера във всички нови модели, като цената на автомобилите може да се увеличи средно от 300 до 500 евро поради това ново изискване.

Според специалисти, камерата ще следи лицето на водача и ще измерва различни параметри, като позицията на главата, ориентацията на очите и скоростта на затваряне на клепачите. В случай, че водачът демонстрира знакове на невнимание или сънливост, камерата ще реагира и ще предупреди водача със звукови сигнали.

Тази мярка влиза в сила от 7 юли 2024 г. за всички нови модели автомобили, докато вече продадените автомобили ще имат гратисен период до юли 2026 г. Новата технологична джаджа ще бъде задължителна за всички нови автомобили и е очаквано, че ще подобри безопасността и ще намали риска от пътни инциденти.

Loading

Related posts

Leave a Comment